fbpx
Zielone lody z herbatą Matcha

Zielone lody z herbatą Matcha

Lato w pełni, wysokie temperatury nie odpuszczają, a my szukamy rozmaitych sposobów na orzeźwienie i odprężenie. Jeżeli lubisz słodycze, ale irytują Cię zbyt słodkie desery, które nie smakują w upalne dni, lody z zielonej herbaty będą dla Ciebie idealne. Nie jest jednak powiedziane, że to tylko i wyłącznie przepis na lato, nie od dziś wiadomo, że jedzenie lodów zimą jest bardziej zdrowe niż konsumowanie ich latem, dlatego jest to przepis całoroczny.

Zielona herbata, to napój znany nam od dawna, ale wciąż mało popularny w kuchni. Bez wątpienia posiada on wiele korzystnych właściwości. Jakie będą lody o smaku zielonej herbaty? Przekonajcie się sami.

Składniki

  • 1 łyżka herbaty MATCHA ,
  • 3 łyżki gorącej wody,
  • 2 żółtka kurzych jaj,
  • 5 łyżek cukru,
  • 3/4 szklanki pełnego mleka,
  • 3/4 szklanki śmietanki 30% (opcjonalnie można ją zastąpić śmietanką 36%).

Wykonanie

W małej miseczce wymieszaj herbatę MATCHA z gorącą wodą. Odstaw na bok.Teraz kolej na jajka. Oddziel dokładnie białka od żółtek. Żółtka przełóż do małego garnka, zacznij je lekko ubijać.Gdy żółtka zaczną się pienić, stopniowo dodawaj cukier, stale ubijając mikserem, aż do momentu, kiedy słodkie granulki całkowicie się rozpuszczą.W momencie, gdy cukier się rozpuści, stopniowo dodawaj mleko, lecz nie przestawaj miksować.Garnek z jajeczną mieszanką umieść na małym ogniu i lekko podgrzewaj stale mieszając. Kiedy masa zacznie gęstnieć, zdejmij ją z ognia i odstaw na bok.Przygotuj lodowatą wodę i włóż do niej podgrzewany przed chwilą garnek. W tym momencie dodaj do niego MATCHĘ uprzednio zalaną gorącą wodą i dokładnie wymieszaj. Pozostaw mieszankę w zimnej wodzie.Ubij śmietanę, by była gęsta, kremowa, lecz nie ubijaj jej na sztywno.Wyjmij garnek z wody i powolni dodaj do niego śmietanę, delikatnie mieszając składniki szpatułką. Wlej mieszankę do pojemnika z przykrywką i włóż go do zamrażalnika na minimum 8 godzin.

Dobre rady:

– Jeśli chcesz, żeby cukier rozpuścił się szybciej, użyj cukru pudru, lecz wtedy zmniejsz jego ilość (zamiast 5 łyżek, dodaj 4).

– W upalne dni, śmietana podczas ubijania potrafi się zważyć. Przed ubijaniem włóż ją na 10 minut do zamrażalnika, aby porządnie się schłodziła, wtedy unikniesz nieprzyjemnych komplikacji.

– Do mieszania lekko ubitej śmietany z miksturą jajeczną, najlepiej użyć szpatułki silikonowej. Jest ona bardzo delikatna, więc sprawi, że twoja masa pozostanie puszysta.

Wszystko już wiesz, więc do dzieła.

POBIERZ ZA DARMO WYJĄTKOWE PRZEPISY!

Podziel się swoim przepisem!

Smacznego!

POBIERZ ZA DARMO

Dlaczego te muffiny mają zielony kolor? Sprawdź to teraz!

Ten JEDEN SKŁADNIK odmieni całkowicie Twoje desery! Jeśli chcesz zrobić furorę oryginalnym deserem, to KLIKNIJ W OBRAZEK!

Czy wiesz, że zielona herbata ma w swoim składzie silne składniki, które potrafią zlikwidować wolne rodniki?

Jeśli chcesz zlikwidować wolne rodniki PRZYCZYNIAJĄCE SIĘ DO SZYBSZEGO STARZENIA SIĘ SKÓRY, to KLIKNIJ W OBRAZEK!

Dodaj komentarz

Close Menu
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com