fbpx
Jak na ciało i zdrowie działa zielona herbata z mlekiem?

Jak na ciało i zdrowie działa zielona herbata z mlekiem?

zielona herbata matcha z mlekiem w formie latte wraz z proszkiem matcha przechowywanym w specjalnym pojemniku

W tym artykule odpowiemy, jak na zdrowie działa zielona herbata z mlekiem. Herbata zielona – uważana za najzdrowszy napój oraz najprawdziwszy eliksir młodości, głównie ze względu na obecność dużej ilości antyoksydantów. Zielona herbata, jest dobra na odchudzanie, zawiera wiele witamin takich jak witaminy A, B, C, E oraz liczne mikroelementy: fluor, wapń, potas, cynk, miedź i mangan. Poza tym warto wspomnieć, że zapobiega nowotworom oraz poprawia stan jamy ustnej. Popularne jest również picie herbaty z mlekiem.

Najlepsza wśród „bawarek” pod względem korzyści zdrowotnych jest zielona herbata. Czy zielona herbata z mlekiem ma takie same właściwości jak napar bez dodatku mleka? Czy taki napój będzie miał dobry smak, albo co takiego może zmienić dodanie mleka do herbaty? Istnieje sporo wątpliwości na ten temat… Najwyższy więc czas odkryć tajemnice zielonej herbaty z mlekiem.

Zielona herbata z mlekiem – czy można w ogóle mieszać i co to daje?

zdjęcie dwóch kubków z mlekiem oraz zielona herbata matcha

Zielona herbata z mlekiem nie jest trendem nowym. A co do odpowiedzi na powyższe pytanie nie ma najmniejszych wątpliwości, że oczywiście zieloną herbatę i mleko można łączyć z jak największym spokojem. Nie wywoła to żadnych niechcianych reakcji organizmu (chyba, że ma się na któryś z tych składników alergię). Mieszanka ta jest całkowicie bezpieczna. Po dodaniu mleka, zmienia się smak herbaty, ale ostatecznie stwierdzenie czy jest to dobre, czy złe zależy od preferencji.

Poza tym po dodaniu mleka zmienia się coś jeszcze… a mianowicie herbata jest wtedy mniej zdrowsza. Zielona herbata zawiera katechiny (składnik pozytywnie oddziałujący na naczynia krwionośne, serce i wiele więcej), mleko natomiast kazeiny (rodzaj białka w mleku). Kazeiny zmieniają skład molekularny katechin, a co za tym idzie, hamuje i spowalnia ich działanie, zmniejszając korzyści zdrowotne z zielonej herbaty. Takie działanie zostało potwierdzone naukowo.

Jednak zdrowie nie ucierpi, gdy dla smaku dolejemy nieco mleka do herbaty. Warto wspomnieć, że właściwości zielonej herbaty nadal przewyższają „szkody” spowodowane dodaniem mleka. Tak naprawdę obecność mleka w zielonej herbacie jest uzależniona jedynie od tego co nam bardziej smakuje: napój z mlekiem lub bez.

Argumenty przeciwko piciu zielonej herbaty z mlekiem

Na niekorzyść tego połączenia przede wszystkim wpływa fakt, że mleko w znaczący sposób zmniejsza skuteczność antyoksydantów. Naukowcy z Berlina w 2012 roku potwierdzili, że dodawanie do herbaty mleka zmniejsza biodostępność niektórych katechin w porównaniu z piciem zielonej herbaty bez mleka.

W takim razie… co zrobić w tej sytuacji?

zielona herbata z mlekiem - jakie mleko wybrać?

Najlepszym sposobem będzie rozsądny kompromis. Na przykład zamiast zwykłego mleka krowiego, można dodać do herbaty mleko sojowe – wówczaj oddziaływanie na napar jest słabsze.

Dobrze będzie wspomnieć o wartościach zdrowotnych tego napoju. Przede wszystkim tak, jak zwykłe mleko zawiera wapń, dostarcza witamin A, D oraz B12 do tego posiada w sobie kwas foliowy i potas. W przeciwieństwie do mleka krowiego, mleko sojowe zawiera lecytynę, która nie powinna przeszkadzać w korzystaniu z katechin. Sprawa wygląda jednak inaczej w przypadku osób, które nie przepadają za mlekiem sojowym. W takim razie należałoby wybrać między zwykłą zieloną herbatą z wodą, a herbatą z mlekiem migdałowym (taka opcja jest bardzo podobna do mleka sojowego).

Kolejnym sposobem jest zmiana gatunku zielonej herbaty z sencha na matcha. Matcha jest bardziej odpowiednia do mieszania jej z mlekiem, ponieważ jest w formie proszku z całych liści i zawiera dużo więcej katechin. W tym artykule dowiesz się więcej o Matcha. Pijąc matchę i mleko można zyskać więcej korzyści. Należy mimo wszystko pamiętać, że matcha zawiera więcej kofeiny niż sencha przez co nie wskazane jest wypijanie jej na noc.

Zielona herbata i mleko – jak parzyć?

rytuał przygotowywania zielonej herbaty matcha z dodatkiem mleka

Sporną kwestią może być kolejność składników. Czy dodać najpierw mleko i zalać herbatą, czy do gotowej herbaty dolać mleka? Otóż nie ma różnicy. Napój przyrządzony w dowolnej kolejności będzie miał takie samo działanie oraz identyczny skład.

Ważne w parzeniu zielonej herbaty jest to, aby nie zalewać herbaty wrzątkiem. Herbatę powinno się parzyć w wodzie o temperaturze około 75 – 80 stopni Celsjusza przez trzy minuty. Zielona herbata, która będzie się zbyt długo parzyć będzie miała bardziej gorzki smak oraz zmieni swoje właściwości.

Do zielonej herbaty z mlekiem warto dodawać przyprawy, które mają swoje dodatkowe, unikalne właściwości. Doskonałym pomysłem do napoju jest dodanie kardamonu pomocnego w dolegliwościach trawiennych oraz w leczeniu przeziębienia.

Czy można pić mleko po wypiciu zielonej herbaty?

Tak, jednak można przyjąć, żę spożywane bezpośrednio po albo w ciągu godziny od wypicia zielonej herbaty, efekty jego działania na katechiny mogą być takie same, jak wypicie go razem z herbatą. Dlatego ze spożyciem mleka najlepiej odczekać godzinę po wypiciu zielonej herbaty.

Podsumowując

Herbatę zieloną jak najbardziej można dodawać do mleka. Jednak trzeba liczyć się z tym, że zmniejszy ona właściwości zdrowotne zielonej herbaty. Wiele zależy od preferencji, komuś utrata właściwości katechiny może poważnie przeszkadzać. Z kolei komuś innemu może bardziej zależeć na smaku herbaty. Ci, którzy nie chcą rezygnować z mleka w swojej herbacie, mogą rozważyć kilka ciekawych propozycji:

– krowie mleko można zastąpić mlekiem sojowym,

– zmienić gatunek pitej dotychczas herbaty z sencha na matcha,

– dodawać do napoju mleko migdałowe zamiast krowiego.

Na pytanie czy lepiej jest pić zieloną herbatę z mlekiem czy bez nie da się jednoznacznie odpowiedzieć. Na koniec można jeszcze raz przypomnieć, że właściwości zdrowotne zielonej herbaty przewyższają owe „szkody” wywołane przez mleko. Decyzja każdego z nas jest indywidualna.

POBIERZ ZA DARMO WYJĄTKOWE PRZEPISY!

żródła:

www.perio.org/consumer/green-tea.

Kei Nishida, książka „Art of Brewing Japanese Green Tea”

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22254119

www.sciencedaily.com/releases/2007/01/070108191523.htm

bottomlineinc.com/health/diet-nutrition/does-milk-hurt-the-health-benefits-of-tea

POBIERZ ZA DARMO

Dlaczego te muffiny mają zielony kolor? Sprawdź to teraz!

Ten JEDEN SKŁADNIK odmieni całkowicie Twoje desery! Jeśli chcesz zrobić furorę oryginalnym deserem, to KLIKNIJ W OBRAZEK!

Czy wiesz, że zielona herbata ma w swoim składzie silne składniki, które potrafią zlikwidować wolne rodniki?

Jeśli chcesz zlikwidować wolne rodniki PRZYCZYNIAJĄCE SIĘ DO SZYBSZEGO STARZENIA SIĘ SKÓRY, to KLIKNIJ W OBRAZEK!

Dodaj komentarz

Close Menu
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com