fbpx
Zielona herbata – rodzaje i właściwości

Zielona herbata – rodzaje i właściwości

rodzaje i właściwości zielonej herbaty. Zielona herbata poza właściwościami korzystnie wpływającymi na zdrowie, posiada również właściwości doceniane w kosmetologii.

O prozdrowotnych właściwościach zielonej herbaty prawdopodobnie każdy z nas słyszał już nie jeden raz. Zielona herbata to produkt posiadający wiele odmian, różniący się między sobą przede wszystkim smakiem i kolorem, ale również iliścią zawartej kofeiny, teiny oraz katechin. Te trzy składniki odpowiadają za właściwości i smak przygotowywanego naparu. W artykule dowiesz się z czego znana jest zielona herbata, jakie są jej rodzaje i właściwości.

 

Rodzaje zielonej herbaty

Najprościej zielone herbaty można rozróżnić na te pochodzące z Chin oraz z Japonii.

– Chińska zielona herbata ma nieco bardziej rozbudowany podział a wyróżnia się je według sześciu prowincji, gdzie dokonywane są zbiory herbaty: Zhejiang, Anhui, Jiangxi, Henan, Hubei oraz Jiangsu. Popularne rodzaje zielonej herbaty pochodzące z tego kraju to na przykład Da Fang czy Hui Ming.

Japońska zielona herbata jest bardzo powszechna w kraju kwitnącej wiśni i pijana jest codziennie, nazywana jest tam po prostu herbatą. Warto pamiętać, że zwyczaj jej picia przywędrował do tego kraju z Chin. Chcąc napić się japońskiej zielonej herbaty watro sięgnąć po odmianę jak na przykład Bancha, Genmaicha, Gyokuro, Hōjicha czy Matcha.

 

Zielona herbata i jej właściwości prozdrowotne

matcha czyli tradycyjna japońska zielona herbata. Przez wielu uważana za najzdrowszą herbatę na świecie. Poznaj właściwości i rodzaje zielonej herbaty.

Pozytywne właściwości zielonej herbaty są znane już od dawna. Napar z zielonej herbaty jest bogaty w polifenole i przeciwutleniacze i to one wpływają na prozdrowotne właściwości tego trunku. Zielona herbata posiada jednak wiele innych właściwości, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu człowieka :

– zielona herbata polecana jest osobom z dużym cholesterolem, gdyż przyczynia się do obniżenia poziomy trójglicerydów i złego cholesterolu LDL. Bardzo pozytywnie wpływa także na kondycję serca i funkcjonowanie układu krwionośnego, zmniejszając szansę wystąpienia miażdżycy,

– pozwala także utrzymywać prawidłowy poziom cukru we krwi, co w efekcie zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę nawe o 40%. Polecana jest także osobom zmagającym się już z problemem cukrzycy typu 1 i 2,

 

– napar pozytywnie wpływa na proces utraty tkanki tłuszczowej. Z uwagi na to, iż zielona herbata w swoim składzie zawiera kofeinę i katechiny, jej spożycie przyspiesza metabolizm co skutecznie zwiększa tempo spalania tkanki tłuszczowej,

– kolejną właściwością zielonej herbaty jest także jej działanie przeciwnowotworowe – wielu naukowców podnosi, że statystycznie mieszkańcy krajów, w których mocno zakorzenione jest picie kilku filiżanek zielonej herbaty dziennie (Chiny, Japonia, Tybet) znacznie rzadziej chorują na nowotwory,

– niezmiernie ważna właściwością zielonej herbaty są jej silne właściwości antyoksydacyjne i ich wpływ na starzenie sie skóry.

Wielu twórców wschodniej medycyny naturalnej wskazuje, iż zielona herbata pomaga w uniknięciu wielu chorób. Badania właściwości zielonej herbaty wykazały, że napój ten przyczynia się do poprawy krążenia, procesów trawiennych i polepszenia lipidogramu. Japończycy są przekonani, że regularne jej spożywanie wspomaga leczenie ponad 60 schorzeń.

 

Jakie ilości zielonej herbaty należy pić?

czy wiesz już jakie rodzaje i właściwości posiada zielona herbata?

Warto pamiętać, że najlepszym rodzajem herbaty będzie herbata sypana, zaparzana w odpowiednim dzbanku. Pozwoli to na wydobycie wszystkich właściwości zdrowotnych zielonej herbaty, dzięki czemu będziemy mogli cieszyć się zdrowiem fizycznym i wymarzoną sylwetką, która z pewnością wpłynie także na nasz komfort psychiczny i samopoczucie w codziennych sytuacjach, które będą nas spotykać.

Według Europejskiego Urzędu do Spraw Bezpieczeństwa Żywności bezpieczne będzie spożywanie 90-300 mg EGCG, które znajduje się w zielonej herbacie – daje to zatem możliwość spożywania około 4-5 filiżanek zielonej herbaty dziennie.

 

Zielona herbata – właściwości i rodzaje – ciekawostki

Zieloną herbatę nie powinno zalewać się wrzątkiem z uwagi na możliwość pojawienia się gorzkiego smaku. Zaleca się zaparzać ją w wodzie o temperaturze 70-90°C. Czas parzenia powinien wynosić około 3-4 minut. W zależności od rodzaju spożywanej herbaty, możliwe jest jej zaparzanie nawet dwa-trzy razy. Nie zaleca się picie jej na pusty żołądek, gdyż grozi to podrażnieniem narządu.

Z ciekawostek można wspomniec, iż wyróżnia się ponad 1000 odmian zielonej herbaty, które różnią się między sobą m.in. sposobem produkcji. Niektóre odmiany uprawia się w słońcu a inne w cieniu. Zielona herbata przygotowywana z młodych liści to w Chinach napój arystokratyczny. Zbierają ją dzieci oraz dziewice. Przedstawiciele niższych stanów piją herbatę czarną.

POBIERZ ZA DARMO

Dlaczego te muffiny mają zielony kolor? Sprawdź to teraz!

Ten JEDEN SKŁADNIK odmieni całkowicie Twoje desery! Jeśli chcesz zrobić furorę oryginalnym deserem, to KLIKNIJ W OBRAZEK!

Czy wiesz, że zielona herbata ma w swoim składzie silne składniki, które potrafią zlikwidować wolne rodniki?

Jeśli chcesz zlikwidować wolne rodniki PRZYCZYNIAJĄCE SIĘ DO SZYBSZEGO STARZENIA SIĘ SKÓRY, to KLIKNIJ W OBRAZEK!

Dodaj komentarz

Close Menu
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com