fbpx
Zielona herbata – rodzaje i właściwości

Zielona herbata – rodzaje i właściwości

rodzaje i właściwości zielonej herbaty. Zielona herbata poza właściwościami korzystnie wpływającymi na zdrowie, posiada również właściwości doceniane w kosmetologii.

O prozdrowotnych właściwościach zielonej herbaty prawdopodobnie każdy z nas słyszał już nie jeden raz. Zielona herbata to produkt posiadający wiele odmian, różniący się między sobą przede wszystkim smakiem i kolorem, ale również iliścią zawartej kofeiny, teiny oraz katechin. Te trzy składniki odpowiadają za właściwości i smak przygotowywanego naparu. W artykule dowiesz się z czego znana jest zielona herbata, jakie są jej rodzaje i właściwości.

 

Rodzaje zielonej herbaty

Najprościej zielone herbaty można rozróżnić na te pochodzące z Chin oraz z Japonii.

– Chińska zielona herbata ma nieco bardziej rozbudowany podział a wyróżnia się je według sześciu prowincji, gdzie dokonywane są zbiory herbaty: Zhejiang, Anhui, Jiangxi, Henan, Hubei oraz Jiangsu. Popularne rodzaje zielonej herbaty pochodzące z tego kraju to na przykład Da Fang czy Hui Ming.

Japońska zielona herbata jest bardzo powszechna w kraju kwitnącej wiśni i pijana jest codziennie, nazywana jest tam po prostu herbatą. Warto pamiętać, że zwyczaj jej picia przywędrował do tego kraju z Chin. Chcąc napić się japońskiej zielonej herbaty watro sięgnąć po odmianę jak na przykład Bancha, Genmaicha, Gyokuro, Hōjicha czy Matcha.

 

Zielona herbata i jej właściwości prozdrowotne

matcha czyli tradycyjna japońska zielona herbata. Przez wielu uważana za najzdrowszą herbatę na świecie. Poznaj właściwości i rodzaje zielonej herbaty.

Pozytywne właściwości zielonej herbaty są znane już od dawna. Napar z zielonej herbaty jest bogaty w polifenole i przeciwutleniacze i to one wpływają na prozdrowotne właściwości tego trunku. Zielona herbata posiada jednak wiele innych właściwości, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu człowieka :

– zielona herbata polecana jest osobom z dużym cholesterolem, gdyż przyczynia się do obniżenia poziomy trójglicerydów i złego cholesterolu LDL. Bardzo pozytywnie wpływa także na kondycję serca i funkcjonowanie układu krwionośnego, zmniejszając szansę wystąpienia miażdżycy,

– pozwala także utrzymywać prawidłowy poziom cukru we krwi, co w efekcie zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę nawe o 40%. Polecana jest także osobom zmagającym się już z problemem cukrzycy typu 1 i 2,

 

– napar pozytywnie wpływa na proces utraty tkanki tłuszczowej. Z uwagi na to, iż zielona herbata w swoim składzie zawiera kofeinę i katechiny, jej spożycie przyspiesza metabolizm co skutecznie zwiększa tempo spalania tkanki tłuszczowej,

– kolejną właściwością zielonej herbaty jest także jej działanie przeciwnowotworowe – wielu naukowców podnosi, że statystycznie mieszkańcy krajów, w których mocno zakorzenione jest picie kilku filiżanek zielonej herbaty dziennie (Chiny, Japonia, Tybet) znacznie rzadziej chorują na nowotwory,

– niezmiernie ważna właściwością zielonej herbaty są jej silne właściwości antyoksydacyjne i ich wpływ na starzenie sie skóry.

Wielu twórców wschodniej medycyny naturalnej wskazuje, iż zielona herbata pomaga w uniknięciu wielu chorób. Badania właściwości zielonej herbaty wykazały, że napój ten przyczynia się do poprawy krążenia, procesów trawiennych i polepszenia lipidogramu. Japończycy są przekonani, że regularne jej spożywanie wspomaga leczenie ponad 60 schorzeń.

 

Jakie ilości zielonej herbaty należy pić?

czy wiesz już jakie rodzaje i właściwości posiada zielona herbata?

Warto pamiętać, że najlepszym rodzajem herbaty będzie herbata sypana, zaparzana w odpowiednim dzbanku. Pozwoli to na wydobycie wszystkich właściwości zdrowotnych zielonej herbaty, dzięki czemu będziemy mogli cieszyć się zdrowiem fizycznym i wymarzoną sylwetką, która z pewnością wpłynie także na nasz komfort psychiczny i samopoczucie w codziennych sytuacjach, które będą nas spotykać.

Według Europejskiego Urzędu do Spraw Bezpieczeństwa Żywności bezpieczne będzie spożywanie 90-300 mg EGCG, które znajduje się w zielonej herbacie – daje to zatem możliwość spożywania około 4-5 filiżanek zielonej herbaty dziennie.

 

Zielona herbata – właściwości i rodzaje – ciekawostki

Zieloną herbatę nie powinno zalewać się wrzątkiem z uwagi na możliwość pojawienia się gorzkiego smaku. Zaleca się zaparzać ją w wodzie o temperaturze 70-90°C. Czas parzenia powinien wynosić około 3-4 minut. W zależności od rodzaju spożywanej herbaty, możliwe jest jej zaparzanie nawet dwa-trzy razy. Nie zaleca się picie jej na pusty żołądek, gdyż grozi to podrażnieniem narządu.

Z ciekawostek można wspomniec, iż wyróżnia się ponad 1000 odmian zielonej herbaty, które różnią się między sobą m.in. sposobem produkcji. Niektóre odmiany uprawia się w słońcu a inne w cieniu. Zielona herbata przygotowywana z młodych liści to w Chinach napój arystokratyczny

POBIERZ ZA DARMO

Dlaczego te muffiny mają zielony kolor? Sprawdź to teraz!

Ten JEDEN SKŁADNIK odmieni całkowicie Twoje desery! Jeśli chcesz zrobić furorę oryginalnym deserem, to KLIKNIJ W OBRAZEK!

Czy wiesz, że zielona herbata ma w swoim składzie silne składniki, które potrafią zlikwidować wolne rodniki?

Jeśli chcesz zlikwidować wolne rodniki PRZYCZYNIAJĄCE SIĘ DO SZYBSZEGO STARZENIA SIĘ SKÓRY, to KLIKNIJ W OBRAZEK!

Dodaj komentarz

Close Menu
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com