fbpx
Uniwersalna Zielona Rolada

Uniwersalna Zielona Rolada

Szukasz pomysłu na pyszny deser, który urozmaici twoje przyjęcie domowe? Gustujesz w lekkich ciastach, które nie wymagają dużo pracy, a ponadto mają pozytywny wpływ na twoje zdrowie? Lepiej nie mogłeś trafić. Oto przepis na zieloną roladę biszkoptową z dodatkiem zielonej herbaty, która, jak wszyscy wiemy, ma wiele korzystnych właściwości.

Składniki

  • 2 łyżki zielonej herbaty MATCHA,
  • 60g mąki pszennej,
  • 10g mąki kukurydzianej,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki pełnego mleka,
  • 70g cukru,
  • 20g masła,
  • 200 ml śmietanki 36%,
  • łyżka cukru do kremu,
  • opcjonalnie MATCHA do kremu.

Wykonanie

Rozpocznij od włączenia piekarnika. Musi być rozgrzany do 180’C. Wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki (mąki oraz MATCHĘ). [sociallocker] Oddziel białka od żółtek. Ubij białka i zacznij stopniowo dodawać 70g cukru. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, zmniejsz moc miksera i dodawaj po kolei żółtka oraz mleko. Wyłącz mikser. Teraz powoli dodawaj mieszankę suchych składników, lecz mieszaj już tylko i wyłącznie silikonową szpatułką (ewentualnie zwykłą łyżką). Twoja masa jest gotowa. Przygotuj dużą, płaską blachę, wyłóż ją papierem i wysmaruj masłem. W ten sposób unikniesz przywarcia ciasta do papieru. Masę rozłóż równomiernie na blaszce i wstaw do piekarnika na 20 minut. Gdy nasze biszkoptowe ciasto będzie gotowe, wyjmij je z piekarnika i zwiń w roladę razem z papierem, na końcu przykryj ciasto lekko zwilżoną ścierką.

Przygotowanie kremu. Ubij śmietanę, gdy będzie sztywna, dodaj do niej łyżkę cukru. Gdy chcesz zachować biały kolor kremu, twoja masa jest już gotowa, jeśli zaś podoba ci się zielona masa oraz lubisz intensywny smak zielonej herbaty, możesz zabarwić krem herbatą MATCHA. Gdy biszkopt ostygł, delikatnie rozwiń go i postaraj się zdjąć papier. Przesmaruj cały prostokąt kremem i na końcu zwiń w roladę. Przechowuj w lodówce. [/sociallocker]

Dobre rady:

– Krem możesz modyfikować, jeżeli lubisz połączenie czekolady i zielonej herbaty, przełóż roladę kremem czekoladowym.

– By dodać lepszego wyglądu i jeszcze więcej świeżości, możesz do środka rolady dodać sezonowe owoce, maliny, borówki, porzeczkę, dodaj je w momencie kiedy smarujesz prostokąt kremem.

– Dlaczego owijamy ciasto zwilżoną ścierką? Ciasto biszkoptowe musi być puszyste i miękkie, by uniknąć wysuszenia, w momencie studzenia musimy je przykryć.

– Jeżeli nie masz silikonowej szpatułki do mieszania ubitych białek z mąką, użyj zwykłej łyżki. Nigdy nie wolno w tym momencie miksować mikserem, dlatego, że ciasto opadnie i jest ryzyko, że się nie upiecze prawidłowo.

POBIERZ ZA DARMO WYJĄTKOWE PRZEPISY!

Podziel się swoim przepisem!

Smacznego!

POBIERZ ZA DARMO

Dlaczego te muffiny mają zielony kolor? Sprawdź to teraz!

Ten JEDEN SKŁADNIK odmieni całkowicie Twoje desery! Jeśli chcesz zrobić furorę oryginalnym deserem, to KLIKNIJ W OBRAZEK!

Czy wiesz, że zielona herbata ma w swoim składzie silne składniki, które potrafią zlikwidować wolne rodniki?

Jeśli chcesz zlikwidować wolne rodniki PRZYCZYNIAJĄCE SIĘ DO SZYBSZEGO STARZENIA SIĘ SKÓRY, to KLIKNIJ W OBRAZEK!

Dodaj komentarz

Close Menu
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com