fbpx
Muffinki z Zielonej Herbaty Matcha

Muffinki z Zielonej Herbaty Matcha

Muffinki mogą przybierać różne formy. Wszyscy najbardziej jednak lubią muffiny czekoladowe. A gdyby tak jeszcze ulepszyć recepturę i dodać zieloną herbatę? Takie zielone muffinki z pewnością zrobią furorę na przyjęciu!

Desery o smaku zielonej herbaty są coraz bardziej popularne. Zielona herbata świetnie pasuje do ciast zarówno w połączeniu z wanilią jak i czekoladą. Ważne, aby używać proszku z zielonej herbaty Matcha.

Z podanych składników uzyskamy 12 muffinków. Czas przygotowania to razem z pieczeniem około 40 minut.

Jak zrobić muffinki z zielonej herbaty

Składniki

  • 100ml tłustego (3,2%) mleka,
  • 3 łyżki zielonej herbaty matcha,
  • 3/4 szklanki mąki uniwersalnej,
  • 2 łyżki niesłodzonego kakao,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki niesolonego masła w temperaturze pokojowej,
  • 1 jajko w temperaturze pokojowej,
  • 1/4 łyżeczki olejku waniliowego.

Wykonanie

Wlej 1/2 szklanki mleka do miarki i wsyp 3 łyżki zielonej herbaty matcha. Wymieszaj, przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin, lub na całą noc. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (C). Umieść 3/4 szklanki mąki, 2 łyżki kakao, 3/4 szklanki cukru, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, szczyptę soli i 3 łyżki masła w misie miksera (lub użyj ręcznej trzepaczki) i mieszaj aż wszystko się połączy. Wbij 1 jajko i dodaj olejek waniliowy do wcześniej przygotowanej mieszanki mleka i herbaty matcha. Powoli przelej połowę mieszanki mleka, jajka, wanilli do suchych składników i miksuj na wysokich obrotach, aż wszystkie składniki zostaną dobrze wymieszane. Zmniejsz prędkość miksowania do wolnej i wlej pozostałą mleczną mieszankę. Kontynuuj mieszanie jeszcze przez kilka minut, aż nie będzie grudek. Nakładaj ciasto do formy na muffiny. Powinno ono zajmować 2/3 wysokości formy. Pamiętaj, że w piekarniku muffinki jeszcze urosną. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 20–25 minut. Patyczek włożony w środek babeczki powinien być suchy. Po upieczeniu pozwól, by babeczki delikatnie ostygły w formie przed ich wyjmowaniem.

Dobre rady:

– Babeczki będzie się łatwiej wyjmowało, gdy będą już zimne. Uważaj, by nie przesuszyć muffinów – nie piecz ich dłużej, niż 25 minut.

– Przygotuj kilka godzin wcześniej mieszankę mleka z zieloną herbatą (optymalnie 24 godziny), aby mleko nasyciło się aromatem zielonej herbaty i wstaw do lodówki.

– Nie otwieraj piekarnika, dopóki nie minie zalecany czas. Ponieważ zbyt dużo zimnego powietrza dochodzącego z często otwieranych drzwi piekarnika powoduje nieregularną temperaturę piekarnika, która wpływa na proces pieczenia.

– Po ostygnięciu możesz polać muffinki lukrem, czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

POBIERZ ZA DARMO WYJĄTKOWE PRZEPISY!

Podziel się swoim przepisem!

Smacznego!

POBIERZ ZA DARMO

Dlaczego te muffiny mają zielony kolor? Sprawdź to teraz!

Ten JEDEN SKŁADNIK odmieni całkowicie Twoje desery! Jeśli chcesz zrobić furorę oryginalnym deserem, to KLIKNIJ W OBRAZEK!

Czy wiesz, że zielona herbata ma w swoim składzie silne składniki, które potrafią zlikwidować wolne rodniki?

Jeśli chcesz zlikwidować wolne rodniki PRZYCZYNIAJĄCE SIĘ DO SZYBSZEGO STARZENIA SIĘ SKÓRY, to KLIKNIJ W OBRAZEK!

Dodaj komentarz

Close Menu
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com